ElektromobilitaNovinkyZajímavosti
Trendy

Švýcarsko se připravuje na energetickou krizi a zvažují zákaz elektromobilů

Švýcarsko by podle posledních informací mohlo tuto zimu zakázat používání elektromobilů, protože vláda se začíná připravovat na energetickou krizi v zimních měsících.

Deník The Telegraph v sobotu informoval, že švýcarští úředníci připravili návrhy na mimořádné opatření, která by omezila využívání elektrické energie v případě, že by se situace v zimě zhoršila a elektrické energie by byl nedostatek.

Může se například stát, že obchody budou muset zkrátit pracovní dobu, bude nutné omezit streamovací služby a budovy budou moci být vytápěny pouze na 20 stupňů Celsia. Další zákazy se podle deníku Telegraph mohou týkat koncertů, divadelních představení a sportovních akcí, to vše proto, aby se zabránilo výpadku dodávek elektrické energie. V plánu jsou zahrnuta i další opatření, jako je vypnutí eskalátorů a svátečního osvětlení a zákaz těžby kryptoměn.

Důvodem, proč se Švýcarsko připravuje na možný výpadek elektřiny, je fakt, že evropská země je v zimních měsících závislá na dovozu energie. Více než polovina, tedy asi 60 % energie sice pochází z vodních zdrojů, ale v zimních měsících se výroba zpomaluje a země je odkázána na dovoz.

Výše popsané je nyní ve stádiu návrhu zákona, který se ještě musí schválit a pramení z Vyhlášky o omezeních a zákazech v používání elektrické energie. Jako každý zákaz, tak i tento by měl mít výjimku. Elektromobily by mělo být možné (v případě schválení) používat pro výkon práce, zajištění potravin a nezbytných surovin, návštěvu lékaře, náboženské aktivity nebo soudního řízení.

Bude tedy zajímavé sledovat, jak se situace vyvine. Do komentářů nám dejte vědět, co si o celé situaci myslíte.

Související příspěvky